Fiber till Eker

 

Fiber till Eker – klart 2014

Fiber till Eker är nu avslutat för vår del. Om din fastighet inte är ansluten till fiber kontaktar du stadsnat.se.

 

Vårt arbete för fiber har nu resulterat i att över 110 avtal träffats.  Grävningen påbörjas och det är meningen att hela Eker ska kunna kopplas in under 2014. Intresset har varit succéartat stort. Fiber till Eker har inte varit någon självklarhet. Utan föreningens idoga arbete skulle det knappast ha blivit någon fiber till de boende i Eker.

 

Vi har under ett par år arbetat för att koppla in Ekersbygden på Örebro Stadsnät för att framtidssäkra vår kommunikation med omvärlden. Arbetet har hållits samman av den fibergrupp som vår förening tillsatte (Olle Häggbom ordf, Anders Sandin, Johan Dahlström i Gölafallet, Mikael Götesson, Henry Karldorff, Anna Vellet, Martin Sedström, Stig Stenberg).

 

Intresset har varit stort, över 110 intresserade hushåll vilket motsvarar fler än sju av tio. Vår information till de boende har varit metodisk under det senaste halvåret. Samarbetet med Stadsnät har fungerat utmärkt. Länsstyrelsen har övertygats om behovet av att ge statsbidrag till grävningen. Närkes Kils Elektriska bidrar konstruktivt genom att samtidigt gräva ner luftelledningar.

 

  • Du får nu ett brev från Stadsnät där du ska skriva på ett bindande avtal om fiberanslutning.
  • Anslutningsavgiften är 16 500 kr om du skickar in ett påskrivet avtal till Stadsnät senast den 15 april. Den som vill ansluta sig senare får betala ordinarie avgift som är 24 950 kr.
  • Avgiften är en engångsavgift. Av brevet framgår att den som vill kan ta ett ”fiberlån”.
  • Med fiber kan du sedan ansluta dig till olika tjänster som Internet, TV och Telefon. Sådana abonnemang via fiber kostar mindre än andra vanligt förekommande former. Du sparar pengar på sikt. Internet och telefon kopplar du in i en ny dosa i stället för dagens teleuttag och modem. Där kan du också koppla in din TV. Läs mer i tjänsteguiden hos www.stadsnat.se
  • Den fiber som installeras nu är den senaste generationen.
  • Det ingår 10 m grävning på tomtmark, mjuk yta och grovåterställning. Läs mer om hur du gräver själv på egen tomt www.stadsnat.se . I gynnsamma fall kan du handgräva, rek djup 40 cm.
  • Du betalar inte förrän installationen är gjord.

Grävningen påbörjas nu och allt arbete ska vara avslutat under 2014.

Du blir kontaktad angående anslutningspunkten till din fastighet och hur ev grävning på din tomt ska ske. Sedan följer flera moment. Fiber blåses i den nedgrävda slangen. Dosa monteras på ytterväggen och slutligen blir du kontaktad av en installatör som gör hål i väggen och monterar doas inomhus.

Har du inte anmält intresse i tid och vill vara med tar du själv kontakt med Stadsnät.

 

 

Använd vår e-postadress fiber@ekersgarden.se  för meddelanden till oss.

På Stadsnäts webbplats kan du läsa mer om fiber på landet, klicka här för att komma dit.

På Post och Telestyrelsens webbplats finns mer att läsa, klicka här för att komma dit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *